Brandveiligheid

Rolluiken & branddetectie

somfy; slimme rookmelder; optische rookmelder; brandveiligheid rolluik; solis zonwering; rolluiken en brand

 

 

 

Rolluiken worden doorgaans toegepast om het gevoel van veiligheid te verhogen. Daarnaast zijn rolluiken uitermate geschikt om de woning en/of (bedrijfs-)pand te isoleren. 

 

Hoe kan men ervoor zorgen dat er een optimaal gevoel is van veiligheid ten aanzien van inbraak- én brandpreventie?

In dit artikel wordt dieper ingegaan op de veiligheid van rolluiken in een noodsituatie. 

Leestijd: circa 5 minuten.

 


Risico inventarisatie opmaken

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Hoe sneller een brand wordt ontdekt, des te meer tijd en kans u heeft om woning of pand veilig te verlaten. Maar wat als rolluiken de vluchtroute beperken, omdat u deze ook 's nachts gebruikt ten behoeve van geluidsreductie en/of verhogen gevoel van veiligheid?

 

Een rolluik mag, ons inziens, géén blokkade vormen voor een mogelijke vluchtroute. In de risico-inventarisatie dient er rekening gehouden te worden met proactieve voorzorgsmaatregelen waarbij er geanticipeerd kan worden op een noodsituatie.  Laat u daarom altijd goed adviseren bij de aanschaf van rolluiken, rolpoorten en/of garagedeuren, want brandveiligheid wordt, tijdens dit proces,  wel eens vergeten.

 

We beschrijven hier enkele proactieve voorzorgsmaatregelen, zodat een weloverwogen beslissing genomen kan worden tijdens het aanschafproces van rolluiken, rolpoorten en/of garagedeuren óf indien u reeds in het bezit bent van één van bovenstaande producten en de brandveiligheid van uw woning of pand in kaart brengt.

 

"We gaan er, in dit artikel, vanuit dat u één of meerdere rolluiken gebruikt terwijl u slaapt / in de woning bent".

 

Gebruikt u de rolluiken enkel als u van huis bent dan is het niet nodig om hier extra aandacht aan te besteden; alhoewel brandveiligheid in zijn algemeen wel een belangrijk aandachtspunt is! Zie verderop in dit artikel meer over brandveiligheid in zijn algemeen.


Handmatig óf elektrische rolluiken?

Handmatig rolluik

Een handmatig rolluik kan op verschillende manieren bediend worden. Zoals bijvoorbeeld een staalkabel, oogwindwerk of bandopwinder. Gezien de afmetingen kan niet ieder rolluik handmatig bediend worden. Sommige rolluiken zijn daarvoor simpelweg te zwaar, waardoor enkel elektrische bediening mogelijk is. Er zijn elektrische rolluiken welke ook handmatig nood bediend kunnen worden middels een stang. Niet iedere situatie leent zich hiervoor; daar er dan van binnenuit de woning of pand toegang moet zijn naar de kast van het rolluik alwaar het oogwindwerk zich bevindt. 

 

Elektrisch rolluik

Een elektrisch rolluik wordt aangeraden bij inbraakpreventie, omdat doorgaans de motor ervoor zorgt dat het pantser niet opgetild kan worden. Daarnaast biedt een elektrisch aangedreven rolluik meer gebruikersgemak en beperkt ontsierende objecten zoals een bandopwinder of bedieningsstang. 

 

Welke oplossing bij brand; handmatig óf elektrisch?

Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. We proberen ze voor u hieronder uiteen te zetten, zodat u voor uzelf een afweging kunt maken. 

 

  • Een handmatig rolluik is, van buitenaf, te forceren / op te tillen. Een elektrisch gedreven rolluik niet;
  • Een handmatig rolluik kunt u zelf bedienen, maar niet iedere afmeting is hiervoor geschikt;
  • Het uitvoeren van een handeling, zoals bij handmatige bediening, kost wel tijd. Bovendien dient men bij rookontwikkeling zo laag mogelijk bij de grond te blijven. We raden in ieder geval een bedieningsstang af; het is beter om d.m.v. koord of band het rolluik omhoog te trekken;
  • Een elektrisch rolluik kan al, bij de eerste signalen van rook, anticiperen op de situatie als u dit nog niet doorheeft en dus de rolluiken openen. Er moet dan geen sprake zijn van een stroomstoring;
  • Een elektrisch rolluik kan, in geval van stroomstoring, niet bediend worden. Tenzij er een noodaccu wordt toegepast.

Proactief uw producten aansturen

Met slimme rookmelders zorgt u ervoor dat uw rolluiken, rolpoorten en/of garagedeuren automatisch reageren bij detectie van rook. Hiervoor dienen de rolluiken voorzien te zijn van een motor. Wij werken uitsluitend met A-kwaliteit motoren van Somfy. Wanneer u ook verlichting zoals bijvoorbeeld Philips Hue aansluit op de Tahoma Box dan wordt ook de vluchtroute verlicht. Dit gebeurt door het instellen van een scenario.

In dit geval ziet het scenario er als volgt uit:

 

Detectie rook > sirene 85 decibel > rolluiken openen > verlichting aan

Tahoma; Somfy Tahoma; App bediening rolluiken; Solis Amsterdam
Wat heb ik nodig om mijn producten proactief aan te sturen?
Om uw huis of (bedrijfs-)pand slimmer te laten reageren op eventuele noodsituaties zijn er, zoals hierboven omschreven, een aantal mogelijkheden. Het volgende is nodig om elektrisch gedreven producten bij dreigend gevaar te laten anticiperen
  • Hiermee kunt u producten met een RTS of IO motor draadloos, waar dan ook ter wereld, bedienen. Heeft u reeds rolluiken met een ander type motor van Somfy dan is het mogelijk om deze te voorzien van een speciale ontvanger. Verlichting, verwarming, camera's en sensoren kunnen op de Tahoma worden aangesloten en u stelt zelf scenario's in. Hoe dit precies werkt kunt u ook terug lezen in ons artikel 'altijd een afstandsbediening bij de hand'
Slimme (optische) Somfy rookmelders
  • Op elke verdieping tegen het plafond
  • Minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de toch of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • In de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (vluchtroute)

De slimme optische rookmelders staan draadloos met elkaar in verbinding, waardoor deze allemaal tegelijk afgaan, ook als er slechts één rookmelder rook signaleert. Dit zorgt ervoor dat iedereen in huis, waar dan ook, snel op de hoogte is van de situatie en genoeg tijd heeft om zichzelf in veiligheid te brengen.

Tijd blijft bespaart, want de rolluiken zijn reeds - automatisch - geopend. Ook in geval van internetstoring communiceren de Tahoma en rookmelders met elkaar. 

 

De rookmelders testen zichzelf voortdurend en wanneer de batterij bijna leeg is (doorgaans na vijf jaar) zal dit via een geluidsignaal en/of de Tahoma vermeld worden.

 

Voor optimale veiligheid bij brand kan er ook gekozen worden voor het toepassen van 'slimme' verlichting.

Om de vluchtroute automatisch te laten verlichten bij detectie van rook kunt u bijvoorbeeld Philips Hue lampen op de vluchtroute indraaien. In de scenario player van Tahoma stelt u in wanneer de lampen automatisch verlicht moeten worden. Het is ook mogelijk om andere slimme verlichtingen te koppelen; kijk hiervoor op de website van Somfy. Let op: in geval van stroomuitval zal de verlichting niet oplichten.

Werken mijn rolluiken bij stroomuitval?

noodaccu; ups; noodbatterij; noodstroom rolluik; solis

Brand kan ontstaan door kortsluiting of kan leiden tot kortsluiting. In geval van stroomuitval kunnen de producten, die de vluchtroute beperken, worden voorzien van een noodaccu. In geval van kortsluiting / stroomuitval dient per motor rekening gehouden te worden met een bepaald wattage om het rolluik in werking te stellen.  Een noodaccu is niet goedkoop in aanschaf, de prijs varieert per type rolluik tussen de € 300,- en € 500,- en vraagt vaak na circa 2,5 - 4 jaar vervangingsonderhoud. 

 

In combinatie met gebruik van Tahoma Box, om gebruik te kunnen maken van automatische scenario's zoals rookdetectie door rookmelder > rolluik(-en) openen, dient de Tahoma Box ook te worden voorzien van een noodaccu. Doordat de Tahoma Box en IO motoren continue feedback geven over de situatie wordt er altijd een bepaalde capaciteit gevraagd. Standaard en RTS motoren geven geen feedback over de situatie, maar kunnen wel aangesloten worden op de Tahoma Box.

 

Het is ook mogelijk om te kiezen voor rolluiken welke functioneren op zonne-energie. Het product heeft dan een eigen accu en als bijkomend voordeel geen bekabeling. De zonne-energie motoren functioneren op RTS technologie en kunnen ook aangesloten worden op de Tahoma Box. Anderzijds geldt ook hier dat de zonnecelaccu, door wat voor omstandigheid dan ook (denk aan beschadiging / afgedekte zonnecel / einde levensduur), in geval van nood geen capaciteit heeft om het rolluik op te halen. 


Kortom het is nog niet zo gemakkelijk om de voor- en nadelen tegen elkaar weg te strepen.

Wel zijn er een heleboel (slimme) oplossingen mogelijk. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om voor ieder type raam en deur te bepalen welke oplossing voldoet aan brand- én inbraakveiligheid. We raden het af om een rolluik op de voordeur te plaatsen. 

 

Tijdens de aanschafprocedure van rolluiken adviseren wij u hier graag over! Niet voor niets vinden wij persoonlijke aandacht en maatwerk belangrijk. Veiligheid speelt hierin een hele belangrijke rol. Meer informatie over ons en onze kernwaarden? Kijk dan hier.


Persoonlijk contact?

Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk.

Of u nu aanvullende vragen heeft, een adviesgesprek wil aanvragen óf direct een afspraak wil maken; wij staan u graag te woord! Neem contact op middels

020 331 1039 óf laat uw telefoonnummer achter en Michelle neemt, binnen twee werkdagen, contact met u op.Wat kunt u nog meer doen ten aanzien van brandveiligheid?

Voor nieuwbouw geldt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Mogelijk geldt dit in de toekomst ook voor bestaande bouw. U kunt de website van Rijksoverheid raadplegen voor meer informatie.

 

Op de website van de Brandweer vindt u meer informatie over de aanschaf van rookmelders en het verschil tussen optische en thermische rookmelders. De hierboven omschreven Somfy rookmelders voldoen aan Het Europese keurmerk.EN 14604


Delen op sociale media wordt op prijs gesteld!

Dit artikel is geschreven door Michelle Stuij van Solis Zonwering te Amsterdam. Delen wordt gewaardeerd en is toegestaan indien wordt verwezen naar deze pagina. Overname van dit artikel zonder verwijzing naar deze pagina enkel met toestemming van auteur.

Reactie schrijven

Commentaren: 0